Mukhayyam Indahnya Menjadi Murabbi!

Assalamualaikum! :) Huhu, awal2 cuti sudah ku kepenatannnnnnnnnnnnnn. Sbb ape? Herm, terus jelah ke ceritanya. Malas nak pikir panjang2. Penat :/ Okey, alhamdulillah 23, 24, 25 haribulan Mac hari tuh aku join kem PROTAPAS yg ke-2 :) Herm, yg ke-1 nya mne kan? Haha, aku dah citer dah. Cuma yg pertama tuh aku x sebut apa nama kem tuh. Nak tau ceritanya? Tekan sini! Okey, baca tau! Jgn x baca! Hehe xp
Okeyh! Mari kita mulakan ceritanya utk protapas ke-2 niyh :) Herm, mula-mulanya aku mmg excited betullah nak pergi sbb bff aku, iera pun pergi. Tpi last2 tau, dye x dpt pergi! Sbb ade hal last minit -,- So, aku pun dah takde moodlah utk pergi. N bila dekat2 waktunya nak naik bas tuh, mmg aku rasa nak menangislah. Tgh tahan jelah air mata waktu tuh :'/ Tpi, dah kene pergi jgk kan? So, aku pun naiklah bas tu dgn hati yg sedihhhhhhhhh xp Perjalanan pun diteruskanlah dalam masa hampir sejam. Dan alhamdulillah, kitorang selamat smpai di Kem El-Azzhar, Morib :) Huhu, kitorang pun diberi taklimat dan diajar utk pasang khemah *Ye, kami tidur dlm khemah* Yelah! Bayar pun RM 50 je nak tidur dlm bilik berair-cond ;p Byk cantik? Haha... Okey takpelah. Khemah pun khemah lah kan?

 Then kitorang pun kumpul kat dewan * Yg mmg dewan paling hujung dan tersorok dlm kem tuh* Kitorang diberi taklimat lagi n then makan dan solat zohor. Dah tu kitorang pun diberi dlm kumpulan dan buat ice breaking. Dah tu kitorang diberi kuliah ttg AKIDAH :) Mmg kitorang dpt ilmu yg lebih mendalamlah! Yg protapas first tuh dye just ckp apa yg simple2 dulu. Then yg ke-2 niyh dye bgitau bnda yg lebih mendalam lagi. Mmg byklah ilmu yg aku dpt! Then seterusnya, kitorang buat bendera kitorang a.k.a PANJI PERANG kitoranglah ;) Huhu, bendera group aku  bertemakan tapak tangan yg berwarna-warni dan gambar seorang muslimah yg bertudung :) Dan semua tu ada maksudnya yg tersendiri. *Fikir2kanlahhh? ;)








  Then kitorang ada program2 lagi n aku dah terlupa apa bndanya, hehe. Dah tu kitorang makan n solat maghrib n sambil tunggu nak isyak tuh kitorang dgr tazkirah dri salah seorang facilitator yg juga seorang ustazlah :) Then kitorang buat halaqah n baca al-quran. Lps tuh kitorang berbincang dlm group n disuruh buat lakonan ttg masalah2 zaman sekarang dan ceritakan ttgnya. Herm, group aku buat psl gejala couple. Mcm2lah kitorang ceritakan, kitorang x mcm berlakon pun, sbb kitorang lebih byk bercerita ttg puncanya, kesannya, langkah2 nak halangnya, n mcm2 lagilah. Smpai ada yg kata ni berlakon ke bagi ceramah? Sabar jelahh waktu tuh xp Lpstu kitorang pun masuklah tidur :) Huhu, tidur dye pun ada shift utk jaga semua khemah2 tuh. Tpi Ya Allah, nak tidurnya tuh pun cam seksa. Mana taknya, dahlah panas dlm khemah tuh. Bukannya sejuk, dah tu entah kenapa bdn aku sakit2 :/ Takpelah! Sbb aku ttp berjaya menghadapinya!
Esok paginya tu pulak, kitorang bgun dlm pukul 4.30 pagi n ada qiamullail. Kitorang buat solat sunat taubat, solat sunat hajat n solat subuh. Herm, lpstuh kitorang baca quran lagi, n sapa yg x mandi lagi, mandi n bersarapan. 
Hah! Lpstuh, bermulalah hari yg mencabar fizikal dan mental kitorang! :) Kitorang ada aktiviti HIGH ROPE n WATER RAFTING ;) Huhu, yg high rope tuh mmg agak mencabar jgklah. Dan aku mmg tak try xp Tpi adik2 aku try! *Haha, penakut punya kakak!* Dahlah abg2 dri kem yg handle bnda tuh semuanya agak tah pape sikit. xp Habes semua akk2 faci tuh di perli2nya -,- Apelah. Dahtu waktu dye buat demo ttg high rope tuh, dye sengaja buat2 jatuhlah, lompat2 kat atas kayu2 tuhlah. Apelahh :3 Buat yg perempuan2 menjerit je -,- Dahtu ramai2lah naik n terus buat flying fox :) Tpi aku x buat ;D Herm, okey takpe, then kitorang buat water rafting pulak. Yg niyh lebih kurang mcm berakit n kitorang kene bina rakit kitorang sendiri guna tali rafia, ade mcm ape bnda tah nama dye, n guna pelampung yg besar gilerrr. Dlm kitorang buat2 tuh tetiba abg yg handle bnda tuh ckp takde sorang pun yg buat dgn betul xp Takpe2, dah ikat pun, asal tak tenggelam dlm air sudahlah. Huhu, kitorang pun mendayunglah rakit tuh n habislah basah baju seluar semua.








Huhu, gmbr aku berakit xde sbb fon yg aku guna tuh habes battery :/ Herm takpe2!
 Dah tu kitorang dgr kuliah lagi ttg AKHLAK pulak :)  Mcm2 ilmu jgk yg aku dpt. Solat zohor, makan n ade program seterusnya pulak, iaitu PIDATO TARBAWI! Kitorang dikehendaki buat bulatan besar n diberi mcm satu polisterin yg berisi kertas2 yg digulung dan dipasang lagu dan bila lagu stop, org yg terakhir pgg polisterin tuh kene bagi hujah dye ttg apa tajuk yg dia dpt dripada kertas2 dlm polisterin tuh. Huhu, aku tak berpeluang utk dpt xp Dlm hati mmg nak, tpi x nak. then nak, tpi x nak. Last2, tak dpt punn x3 Mcm2lah yg aku dgr dripada pendapat2 dyorang :) n dah tentunya aku dpt ilmu jgk! Dan ayat yg paling aku suka is dripada salah seorang peserta muslimin yg mmg pandai bercakap. Antara ayat dye dlm hujah utk apa yg dye dpt dri pidato tarbawi tu :
"Mungkin mereka2 yg terkena tajuk2 yg perlu di hujahkan tu rasa mcm x tau nak ckp ape, n rasa mcm kerdil je utk mengeluarkan hujah sbb tgk kwn2 yg lain semuanya ade yg keluar2kan hadis, lancar bercakap. Tapi sbnrnya bila kita berani utk berkata2, kadang2 kita pun x tau apa yg kita telah keluarkan. Mungkin dlm kita x sedar, kita sebenarnya ade ilmu, cuma tak digunakan, x diapplykan. Jgn kita malu utk berkongsi apa yg kita tau, sbb kita semua masih diperingkat yg sama. Masih lagi mencari ILMU ALLAH yg sememangnya LUAS! Dan lagi kita kongsi, lagi kita tahu dan lagi bertambah ilmu kita tuh!" 
Nak dibandingkan ilmu yg semua org ada kat dunia ni dgn ilmu Allah, ilmu kita semua mmg tersangat-sangat sedikit! Jadi sebenarnya takde apa yg perlu kita bangga2kan dengan apa yg kita ada didunia niyh! :') Allahhuakbar!
Dah tu kitorang dikehendaki lukis satu masjid atas kertas mahjung n faci yg handle bnda tu minx kita jaga lukisan tuh n sambil tuh dye mintak satu wakil dri setiap group n suruh bagi pendapat ttg masjid2 yg dilukis. Dlm tgh2 bagi pendapat tuh, tiba2 terdengar bunyi koyakan kertas! Rupa-rupanya ade faci2 yg senyap2 koyakkan kertas yg kami pegang tuh! Sbb tu kitorang kene alert dlm menjaga kertas tuh. Dah habis tuh, kitorang pun bincangkanlah apa sbnrnya motif bnda2 tuh? Herm, mcm2lah reaksi yg kitorang bagi n nak ckpnya bnda2 tuh adalah berkaitan dgn institusi Islam pada masa kini dan kejahatan org2 Kafir pada masa kini.
Dah tu kitorang solat asar n makan n then mandi n ada war game. WAR GAME niyh kitorang perlu ketempat khemah n ditutup mata dgn kain. Kira mcm org2 butalah. N kitorang pun dipimpin oleh faci kitorang sendiri utk bergerak. Dah tuh kitorang dibuat mcm dlm fear factor pulak. Kene rasa satu bnda kat tgn n kene makan satu makanan. Waktu tu mmg agak kecohlah jgk. Aku pun takut2 jugak x3 Herm, dah habes tuh, kitorang pun diberilah tarbiyyah ttg program tuh. Program tuh sbnrnya utk tgk samada kitorang taat dan dgr ke x perintah ketua dan pemimpin kitorang.

 Herm, then malamnya lps solat isyak n makan, kitorang ada WAR GAME yg kedua! n mmg lagi lagi lagi mencabar! Malam tuh mmg kitorang x tidolah! Byk sbnrnya aku nak cerita, tapi x smpatlah tulis :( Alaaaaaaaa, bencinya! Nak ceritaaaaaaaaaa! Herm, masalahnya kalau aku cerita lebih2 pun korang faham ke? :( Herm, nak dipendekkan ceritanya, tgh kitorang kecoh2 malam tuh tetiba dua org ahli group yg telah dibahagikan hilang. N then tetiba lampu terpadam, n terdgr bunyik tembakan senapang. Waktu tuh mmg terkejut sgt2lah. Dah tu dye suruh kitorang meniarap dgn jerit2. Mana kitorang x mcm kecut perut? Herm, dah lama sikit tuh, kitorang pun masuk hutan dalam misi nak selamatkan 2 org yg hilang dan telah ditambah lagi dgn seorang yg hilang waktu kitorang tgh meniarap tuh n dalam misi utk night walk jugaklah! N mmg masuk hutan tuh xde rasa takut punlah! Tapi semangat lagi adalah! Dah tu lumpurnya pulakkkkkkkkkkkkkkkkk, dalamnya smpai paras paha kitoranglah! Mmg malam tuh kitorang mandi lumpurlah! Dah tu, kitorang smpai kat markas lanun2 tuh n kitorang pun gi serang n dptlah selamatkan tebusan. N then kitorang pergi agak2 ke tgh laut n kitorang bersihkan lumpur kitorang. Mmg sejuk n best habeslahhhhhhhhhh! xD Mandi laut kitorang pagi2 buta tuh!
Dah tu kitorang buat mcm fire camp. Tidur dlm hutan, atas canvas je. Ya Allah! Sejuknya! Hanya Tuhan je yg tauuuuu! Dgn basah2nya, dgn pasir2nya! Dgn nyamuk2nya lagi yg dok bising dekat telinga! Mmg tak selesalah nak tidur! Tpi sbb dah mengantuk sgt, tidur jgklah. Then x lama lps tuh dah dikejutkan utk qiamullail. Masalahnya, dah siap2 amek air sembahyang tuh, tak solat2 sunat jgk. Smpai ade yg tertidur2, berapa kali jgk aku batal, last2, solat subuh je. Sabar jelah :3 Herm, then pagi tuh kitorang MENGISA >< Wuhuuuuuuuuuuu! Serious waktu tuh best gilerrrrrrrrrr! Ape kebenda mengisa tuh? Haha, mengisa tuh mcm korang jadi nelayan, yg tarik kisa ke tgh laut n pusing, utk tarik hasil tangkapan ke darat. N kitorang buat mcm tuh n byk jugak hasil yg kitorang dpt! Korang mmg patut trylah! Even penat giler pun, tpi ttp AWESOME! Seriously aku kata AWESOME! Aku tak tipu! :') Tak menyesal aku pergi pun sbnrnya! Akhir2 tuh abg kem yg handle tuh bgilah kata terakhir, *yelah, last kitorang jumpa dye* n dye kata jgk kalau siapa2 yg nak try lagi, bolehlah ajak family ke kem tuh n dlm satu familt tuh dpt try bnda2 kat situ dgn free tpi sorg jelah yg free xp Haha, sempat lagi abg uh promote. Herm, tpi sedih gak arh nak balik dari kem tuh. Sblm blik tuh kitorang mandi2, makan solat zohor n sblm naik bas kitorang nyanyi lagu tema pas ;) n berikrar! Waktu tuh entah kenapa aku rasa nak menangis :') Dah tuh kitorang saling2 bersalaman. Herm, mmg! Mmg aku akan rindukan akk2 n abg2 faci, peserta2 kat situ n apa yg aku lalui kat situ! :') Mmg byklah pengalaman yg aku dpt!



Herm, maka dgn itu tamatlah cerita aku. Sbnrnya tak detail pun yg aku cerita tuh, maybe korang rasa, alaaa, sikit je programnya. Tpi sbnrnya byk pengisian fizikal, jasmani, emosi dan rohani yg aku dpt! Dan semestinya aku bersyukur sgt sbb aku masih lagi dipilih oleh Allah utk aku membersihkan hati aku ini dgn ISLAM :') Alhamdulillah! Dan dri situ jugak aku telah ditarbiyyah dan dapat semangat utk terus memperjuangkan agama dan syariat Allah di muka bumi ini! InsyaAllah! Semoga apa yg aku harapkan dan dpt ni, aku akan kekalkan dan praktikkannya dlm kehidupan seharian aku! Amin! :')



Okey, Itu saja. Assalamualaikum! :')

15 comments:

  1. Kak Normi baca ke? Terima Kasih >< Huhu, mmg adventures! Dan mmg takkan pernah dilupakan!

    Mazni, haha. Best2! Mmg best! Rugi sgt2lah Mazni tak join :/

    ReplyDelete
  2. bestnya aktiviti mcm ni. akak suka! lama x buat.. :)

    ReplyDelete
  3. Hihi, mmg best akk! Dan mmg takkan pernah dpt dilupakan :')

    ReplyDelete
  4. akak pun suka aktiviti macamni.. last buat masa study dulu..

    ReplyDelete
  5. Hoho, akk boleh je join as facilitator? ;) Akk tak try ke? hehe.

    ReplyDelete
  6. bestnya kita tgk dia kat kem..rindu pulak nak berkem2 nie..hehe

    ReplyDelete
  7. Hihi, klau takleh jdi as a peserta, akk jdilah as a facilitator? ;)

    ReplyDelete
  8. hehe..pun bole..best juga jd fasi..leh buli2.. hehe

    ReplyDelete
  9. yela ..kita kan mmg lemah lembut.. so tak ada la buli ganah mcm dlm video budak kena buli .latest punya tu..ahaha

    ReplyDelete
  10. Haha, yup2! Betul tu akk! Yg buli mcm video tuh, bajet2 taiko je -,-

    ReplyDelete
  11. tak mahu la kita.. nanti kita yg mnangis..huhu..tengok video yg sadis tu pun dah gelora jiwa raga

    ReplyDelete