Aku HambaMU

 
Assalamualaikum.
Manusia diciptakan berbagai-bagai jenis. Ada yg baik, ada yg jahat. Dan manusia dikurniakan akal utk berfikir mana yg betul dan mana yg salah. Kita juga dituntut utk mencari dan menimba ilmu Allah yg sememangnya luas! :) Dan seterusnya menjadi seorang yg berguna utk manusia didunia dan akhirat! Allahhuakbar!
 
Sesungguhnya setiap manusia itu dikurniakan perasaan. Perasaan benci, suka, sedih, gembira, bosan, kecewa dan mcm2 lagilah! Tanpa perasaan-perasaan itu maka tidak berwarnalah hidup ini. Kosonglah hari2 kita nnti. Dan sebenarnya daripada perasaan2 tu jugaklah yg mengajar kita erti kehidupan dan memberikan pengalaman yg bermakna kepada kita. Tak percaya? Cuba korang duduk diam2. Jauh daripada gangguan2 keduniaan dan selami diri korang. Ingat balik apa yg telah berlaku dalam hidup korang dan muhasabah diri. Percayalah, korang mmg akan rasa sesungguhnya itu adalah pengalaman hidup korang selama ini yg sememangnya mengajar korang mengenal Sang Pencipta dgn lebih mendalam lagi. Allah itu sentiasa dekat dgn kita.
Biar PAHIT didunia, tetapi MANIS diakhirat :')
Susah senang yg dialami adalah tanda kasih sayangnya kepada kita. Setiap ujian, cabaran, dugaan yg diberi pasti ada hikmahnya. Waktu tu, kita akan mula bersyukur dan berterima kasih kepadaNYA. Alhamdulillah :') Act, aku sedang menenangkan hati aku x') Yelah, byk betul perkara yg aku rasa sebagai masalah dalam hidup aku sekarang niyh. Huhu, mudah sgt bnda remeh-temeh nak ambil berat sgt smpai jdi mcm bnda penting je. Yg bnda penting pulak ambil ringan je. Apalahhhhh. Herm, sebenarnya aku rasa bersalah sgt dgn semua org :'( Aku rasa aku sangat2 pentingkan diri sebenarnyaaaaaaaaaa! Aku asyik dok fikir perasaan aku je. Tpi perasaan org lain mcm kurang je aku jaga. Maybe aku tak sedar, tpi perbuatan aku yg menunjukkan mcm tuh. Yelah, kita mana nak nmpk kesalahan sendirikan? Org lainlah yg akan menegur dan menasihati kita bila kita salah :') Alhamdulillah kalau ada yg menegur. Allah itu Maha Penyayang dan Maha Pengasih terhadap hamba2NYA. Dia tidak akan membiarkan hamba2NYA pergi jauh dripadaNYA. Allahhuakbar! :')

Mmg betul, zaman sekarang niyh manusia mana yg senang utk tidak tergoda dgn segala kemajuan yg dicipta? Dgn segala kemewahan yg diberikan? Dgn segala kesenangan yg dimiliki? Susah! Mmg susah. Melainkan IMAN kita tetap terpahat dgn namanya, ALLAH! Takwa itu penting. Untuk mendapat hati yg bersih. Keimanan yg teguh. Kebahagiaan yg pastinya ingin dimiliki oleh semua org. Iaitu SYURGANYA! Siapa yg taknak? Mesti semua org nak! Even org bukan ISLAM pun percaya wujudnya SYURGA dan NERAKA. Tetapi, kita org ISLAM ni lain sikit. Kita semua tetap akan masuk ke SYURGA cuma setelah menjalani proses penyucian diri dari segala dosa2 kita. Allah...

Nak lawan nafsu diri mmg susah. Tpi itu telah pun dikira sebagai JIHAD bila kita berjaya melawannya! Ya Allah, beruntungnya kita. Lawan nafsu jahat diri sendiri je pun? Utk diri kita jugak. Bukan utk org lain. Yg dapat kebaikannya nnti, kita jugak. Org lain hanya mmpu turut gembira utk kita je. Tapi takkanlah kita nak masuk syurga sorang2 je kan? Mestilah tak syok. Then, dekat situlah bermulanya peranan kita sebagai hambaNYA. Dgn apa? BERDAKWAH. Dakwah tidak semestinya kena jadi ustaz dan ustazah. Asalkan kita ada ilmu, maka kita boleh berdakwah. Sama2lah kita mengajak org lain utk turut sama2 berubah :') Saling nasihat-menasihati pun dikira berdakwah tau? >< Dah org nasihat tu, kita trylah utk ikut. Jgn kita sombong sgt pulak. Kang sampai satu masa Allah yg sombong dan tak pedulikan kita lagi, macam mana? Nauzubillahiminzalik.
Nak mudah ikut perintah Allah? Dan tinggalkan laranganNYA? Senang je, kita anggap Allah itu penting dalam hidup kita dan sentiasa mengingatiNYA tak kira masa atau tempat!
 Redha itu penting dalam kita menjalani kehidupan setiap hari. Sbb apa?
Kebahagiaan yg sebenar itu datang daripada hati yg redha dgn segala ketentuan dan kurniaanNYA.
Sentiasalah tersenyum walau apa pun dugaan yg dialami! :')
Assalamualaikum! :')

Mukhayyam Bahasa Arab! :D

Assalamualaikum! Wuhuuuuuuuuuuuuu! Penatnyaaaaaaaaaaaaaa :3 Haha, hujung minggu yg lps aku tak usha blog niyh. Aku menghilang ke mana? Study? Haha, takdelah study kat rumah. Tapiiiiiiiiiiiii aku study dekat MELAKA! Wow! Jauhnya pergi? Dri Bangi smpai ke MELAKA. *Rajinnya* Haha... Mestilah rajin! Semangat nak dpt A++++++ dalam SPM niyh! :) Okey, malas nak merepek byk2 so straight to the story jelah kan? :)

Aku sebenarnya pergi Melaka tuh ikut Ustaz Tuisyen Arab aku. Dia dgn kwn dia ada ceramah utk Teknik Menjawab Arab utk budak2 Tahfiz kat Melaka. So, ustaz aku tuh pun ajaklah kitorang yg dye ajar. Tpi ramai yg tak boleh pergi, just aku, Tira n Qila je yg pergi! *Act, Qila tak tuisyen sekali pun, tpi kitorang ajak je* Dekat Mukhayyam niyh Ustaz saja2lah ajak kitorang jadi FACILITATOR. Haha tpi facilitator utk budak2 yg sama umur ngan kitorang. Memanglah kan? Haha, nak pergi tuh ade fikir jgk mcm mana kalau sekali dye tanya psl arab? Haha, kitorang pun takdelah nak pandai sgt arab tuh xp Mukhayyam tuh diadakan utk budak2 F3 n F5 Sekolah Menengah Tahfiz Al-Quran dekat Kg Chenderah, Jasin, Melaka. Hah!


Betullah tuh! Waktu kitorang sampai sekolah tuh, kitorang rasa mcm "Sekolah lelaki ke?" "Serious?" "Kita jelah perempuan kat sini sekarang niyh?" "Aduh, segannya" Haha, mmg kitorang tak sangkalah! Ingatkan sekolah tuh ada perempuan sekali. Tau2, semua lelaki x3 Tapi alhamdulillah semuanya okey je ;) Kitorang pun duduk depan sekali dlm kelas yg disediakan tuh, so takdelah nak terpandang2 muka dyorang ke apa. Pandang muka ustaz jelah. Haha, takpe2. Dapat berkat :) Btw, dyorang semuanya penghafaz Al-Quran :) N yes seriously suara dyorang sedap sangatttttttttttttttttttttt! Cair kau tau? Haha xD Bila dyorang nasyid, syair, even bersajak pun, Allah! Terpakulah! Haha, *lebih2 pulak aku puji* But, bnda mmg betul pun! Muka dyorang? Putih weyh! Ramai gak arh yg cerah2 je mukanya. Mungkin ada NUR lah kot kat muka dyorang tuh :) Even yg tak cerah pun, at least suara dyorang boleh thn sedap2 gak. Haha, tpi kan ramai gak yg pelat x3 Okey, tak baik. Minta maafffffffffffffffffffffff!

Video dyorang nasyid waktu majlis penutup! x)
Sedapkan suara dyorangggggggggggggggg!

For the 1st day, hari Sabtulah kan? Bersamaan 20/07/2013! Kitorang start bertolak lepas subuh. Haha, mmg awallah! Kitorang naik kereta ustaz. Dalam perjalanan tuh kitorang tidur jelah, mengantuk kan? Tpi takdelah nak lena sgt pun. Malas nak cerita yg tak penting, so lps dalam 2 jam lebih perjalanan tuh, akhirnya smpailah sekolah tuhhh! Dah sampai tuh, kitorang pun masuklah kelas F5 ikut ustaz. Aduhhh, segannya tuh jgn ckplah! Pandang depan jelah! Tak tgk pun dyorang yg lain tuh :3 Bestlah ustaz ajar! Faham n alhamdulillah sgt kitorang bertiga dipilih utk ikut Mukhayyam tuh :) Dahlah dapat ilmu, dapat pengalaman pulak tuh xp Rezeki lagilah! Mcm2 ustaz belanja kitorang. Sgt2 Alhamdulillahlah :) Thanks Ustaz!
Okey, balik pada cerita, kitorang belajar dri pukul 8 lebih smpai pukul 10.00 pagi. Then rehat kejap smpai pukul 10.30 pgi. Dah tuh sambung balik smpai pukul 12.30 :) Then bila dah habes belajar, kitorang pun pergi carik hotel! Waktu niyh excitedlah nak duduk hotel xp Carik smpai kat bandaraya Melaka hah! Haha, sambil2 tuh dlm kereta kitorang borak-boraklah dgn ustaz. Gelak2lah kitorang dlm kereta tuh. Dahlah ustaz ngan kwn ustaz tuh mmg jenis yg kelakar pulak, mana tak asyik gelak je kitorang? Habis diusiknya kitorang bertiga. Dah tuh check in hotel semua then solat dlm bilik. Dalam 2.30 ptg mcm tuh kitorang pun gerak pergi sekolah tuh balik. Then study lah mcm biasa sampai pukul 5.30 ptg. Dah habes study tuh pergi bazaar beli ayam n air. Dah tuh pusing2 kat kampung ustaz kejap tgk rumah ustaz sementara nak tunggu dekat2 pukul 7 mcm tuh. Dah tgk, kitorang pun geraklah nak pergi bukak puasa. Ustaz belanja makan ikan bakarrrrrrrrrrrrrrrr! Haha, excitedlah waktu tuh! x3 Dah habes bukak puasa, kitorang pun pusing2 bandaraya Melaka kejap, duduk dlm kereta je pun, Ustaz saja nak pergi pusing2. *Org lain sibuk solat terawih, yg kitorang dok sibuk jalan2* Haha, Dah tuh balik hotel, sebelum balik bilik tuh sempat arh pergi usha Swimming pool, Gym, amek2 gmbr kjp then balik bilik. Dah tuh mandi, solat n tido!








Okey! Masuk 2nd day pulak, hari ahad. Bersamaan 21/07/2013! Pagi tuh bangunlah utk sahur *Act, aku tidur mati* Qila arh tlg kejut. Nasib baik. Tpi rasa mcm baru je tido! Ye arh, tido lmbt pun :3 Okey, kitorang terjaga pukul 4.45 pgi. Ustaz dah ketuk2 pintu. Dah siap nak turun sahur pun, yg kitorang baru bangun x3 





Okey, takpelah. Dah sahur2 tuh, mandi, solat subuh, then tido kjp sementara nak tunggu pukul 7 pgi. Then lps pukul 7 tuh siap2 kemas brg semua nak check out bilik. Tapi, sebelum tuh. Mesti kena amek gmbr duluuuuuuuuuuu xp












 Haha, dah tuh dalam pukul 7. 50 pgi bertolak ke sekolah tuh balik! :) Dalam perjalanan tuh tidur arh kejap. Haha, *Tido tk habes2* Dah sampai tuh, ustaz ajar lagi teknik2nya dri pukul lebih kurang 8.30 pgi mcm tuh sampai pukul 10 pgi rasanya. Dah tuh dyorang dibahagikan kpd 5 kumpulan utk buat mcm LDK lah. Kitorang yg bertiga niyh pulak diambil sebagai juri utk judge dyorang utk 3 kategori. Iaitu : Individu terbaik, Kumpulan terbaik n Pembentangan terbaik :)








Then, waktu tulah kitorang start bercakap dgn dyorang. Qila amek gmbr, jalan sana sinilah. Rupa-rupanya budak lelaki tuh takdelah nak sombong sgt. Kerek pun takdelah kot. Semuanya sporting je! Yg suka buat lawak, yg pandai berkata-kata, yg senyap. Semuanya adalah! Dah dyorang semua siap berbincang tuh, start utk bentangkan. Dyorang bentangkan tuh, mmg kira mcm hebatlah. Cara dyorang ckp tuh mcm dah pro je :3 Tpi boleh thn faham jgklah dyorang bentang tuh :) Dah habes bentang semua, keputusan pun dah dibuat, bersedia utk majlis penutup.



Majlis penutup dibuat dekat dewan solat dyorang. Dewan terbukalah. Pelajar2 tuh duduk atas lantai, yg kitorang duduk atas kerusi sekali dgn ustazah dyorang. Haha, special x3 Tpi segan gak arh. Dah semuanya lelaki. Okey! Lps tuh, Ketua pelajar, Ustaz kitorang, Ustaz dyorang berucap. Then bagi2 hadiah utk F3, nasyid F3 n then bagi hadiah utk F5 pulak! Haha, kitorang punya keputusanlah tuh x3 Waktu umum keputusan utk group tuh okey je, tpi bila umu utk individu terbaik, dyorang mcm tak puas hati je. Tak taulah apasal. Dyorang dok kata asal tak bagi adalah sorg budak tuh kan. Yg Qila dok katalah, asal? Sbb dyorang mcm sengaja nak kenakan budak tuh je. Masalahnya dyorang kata mana ada gaduh, okey je. Saja nak bagi peluang kat dye. Herm, kitorang pun tak taulah betul ke x. Tpi keputusan dah diumumkan pun :3 Okey, then konon2nya nak ade persembahan multimedia lah kan? Sekali gmbr tak keluarlah :3 Berapa kali test, tak keluar2 jugk gmbr. Haha, last2 habis mcm tu jelah. Then, solat zohor :) Dah tuh amek gmbr ramai2. Dah amek gmbr semua tuh, sementara tunggu ustaz dok borak2, dyorang yg F5 tuh dok mintak emaillah, FB, n TWITTER kat Qila. Then kat Tira, then aku. Bila dah nak balik tuh, boleh pulak tetiba je ade dripada dyorang yg panggil, borak2 bnda lain then ada yg tanya siapa @fadhihaha niyh. Then dye gelak. Aku kat depan tuh sabar jelah -_________- Dah tuh kitorang pun balikkkkkkkkkkkkkkkkk! :)

Herm! Maybe korang baca cerita aku mcm tak best je, tpi yelah. Korang tak rasa kan? Aku pun tak tau mcm mana nak karang ayat yg boleh buat korang feel bnda tuh :p Haha, apa2 pun, teima kasihlah kepada siapa yg sudi baca tuh! Usaha anda amat dihargai >< Thanks!




Crush dekat para HUFFAZ! >< *Act, dah lama* Suara dyorang sedappppppppppppppp xp
Okeylah! Assalamualaikum! :D