Forum: Hiburan menjatuhkan prestasi pelajar? Ya atau Tidak? ;)

Gitar tu terjatuh sbb aku tertolak kerusi dgn kaki x3
Heeeee, assalamualaikum ! Hari ni aku ada kelas pengucapan awam. Yg kalau ada perasan sblm-2 ni aku ada update entri meminta idea utk persuasive speech n demo speech. So, kali ni adalah grup asg punya pulak. Kitorg kena buat forum! Forum, tapi stail berdebat. So, dlm grup aku ni ada 5 org termasuk aku. 2 lelaki 3 perempuan. Grup ni bukan kitorg yg pilih sendiri, tapi dibahagi-bahagikan oleh seseorang yg menganggap dirinya sbgai "abah" kpd kelas kami ini. Haha. So, setelah dibahagi end up aku dpt jugaklah dgn dak-2 yg aku okay n sempoi jelah. v.v

So, utk forum ni kitorg kena jumpa dgn lect PA ni utk consult isi dan segala-galanya yg berkaitan dgn forum kami ini. Jumpa patut dlm 3 kali. Tp, sbb dah lambat nak final so jumpa dua kali je. N markah penuh utk forum ni adalah 30 markah. Besar kannnnn! 15 before forum (consultation) dan 15 lagi semasa forum. Yg ni individu punya markah. Dia tgk body language, cara cakap, pentas n memacam lagi. *Tak ingat. Huhu*


Okay, so first meeting kitorg dok fikirlah nak buat tajuk apa, nak pilih tajuk apa. (Btw, bdk-2 grup aku ni ada beberapa yg agak liat utk bgn pagi. So, faham-2 jelah kalau dah perjumpaan tu pg mmg x on timelahhh!) Gaduh punya gaduh, memula tajuk psl riadah di masjidlah, kahwinlah, apalah. Last-2 kitorg amek psl hiburan n prestasi tu. Seperti yg tertera di atas. Nampak mcm susahkan tajuk ni? Kitorg pun x tau mcm mana boleh terconfirm dgn tajuk ni. Hahahaha. Okay! Kan aku ckp kena consult dgn lect 2 kali kan. So, kitorg ni mmg last minit jugaklah pergi consultnya. Sbbnya banyak gaklah masalah yg dihadapi. Hahahaha. Dgn ada sorg ni isi dia, dari awal perjumpaan sehinggalah ke hari forum diadakan iaitu tadi pun isi dia masih ada problem. Tp alhamdulillah td go on well je. Hahaha. Dalam beberapa kali jumpa tu, isi bdk tu asyik kena reject je dgn lect kitorg tu. Bukan kitorg x bincang, bincang mmg bincang siap fikirkan lagi utk dia. Tp entahlah asyik tak kena je isi dgn jwtn dia tu katanya. Hahaha. Dugaan yg agak tough dlm forum ni yg aku rasa adalah part cari isi bdk tu jelah. 


Ouhhh, ya aku lupa! Lupa nak explain apa jwtn setiap daripada kami ini. Huhuhu. Okay, ada seorang moderator dan 4 org panel. So, aku adalah moderatornya! Hahahahah. yg panel lain adalah berjawatan seorang pensyarah, mpp, songwriter dan wartawan. Yg si wartawan ni lah isi dia byk prob. Hahahha. tu pun jwtn sbnrnya adalah director. But then ditukar ke wartawan. Hahaha, entahlah nakkk TvT So, utk perjumpaan first, setiap panel ni kena explain isi memasing. Dan perjumpaan kedua kitorg kena explain psl pentas sikit-2 dan isi yg final serta aku disuruh utk berlakon mcm mana aku akan jadi moderator nnti! Hukhukhuk! Gagap woiiii! Dahlah x practice, tetiba disuruh berlakon waktu jugak! Hahahahha. Dahlah segan dgn dak-2 grup tu x'D Serious aku gelak byk wehhh! Sbb malu sgt rasaaaaaaa! But still kena buatlah kan, dah lect suruh. Lps buat tu mmg lect tu tegur habis-2lah xD Intonasi akulah, ayat aku lah. Hahahhaha. takpe. Kita belajar ;)





Kalau tgk in real, mesti lagi lawa. Huhuhu

So, hari sabtu kitorg settlekan beli brg, print gambar apa semua. Then smlm hari ahad, kitorg lebih kurang sehari suntuk jugaklah sampai ke tgh malam hias kelas tu sekali dgn berlatih. *Tak berlatih lagi woiiii* Alhamdulillah everythings going well and dpt jugaklah berlatih sekali mlm smlm. But still ada lompongnya. Then, pg td before turn kitorg, kitorg curi masa sikit nak berlatih waktu grup-2 lain tgh ber-forum. Huhuhu.. adalah yg kitorg terpaksa skip forumnya. Dah forum kitorg ni pun still hambar lg x3 Beberapa minit lps kitorg habis practise for the 2nd time tu, terus yg grup before kitorg settle forum mereka! Waktu niiii, gelabah yg amatlah rasaaaaaa! Hahahahhaha. Menggigil tgn dup dap dup dap jantung niii >< Neves bakhanggggg! Maka setelah itu bermulalah forum kami ! Heeee, alhamdulillah everythings dipermudahkan oleh Allah dan lect kitorg pun puji yg 'pentas' kitorg ni cantik. Siap tanya lagi berapa lama amek masa menghias. Kira kitorg hias jadilah kelas tu mcm studio rakaman! Sbb kitorg buat stail studio rakaman :) Alhamdulillah! ^^ Dan dia pun komen ckp yg kitorg punya isi apa semua okay. (Alhamdulillah, lah yg si wartawan tu last-2 minit dpt 'wahyu' utk tambah isi baru. Huhuhuhu)
I really love this group! Sempoi dan alhamdulillah tiada pergaduhan atau perbalahan ataupun persengketaan yg teruk di antara kami yg berlaku. Gaduh-2 mulut sesaje, kuat membahan tu biasalah dan mmg serious ckp, asal buat perjumpaan je tak kering gusilah aku dok gelak. *Gua mmg mudah terhibur* Even aku yg asyik kena bahan lelebih. Takpe, sis redha v.v Alhamdulillah for everything. Allah permudahkan... Heeee, suka sgt! >< This gonna be one of my favourite memories to be keep friends! XOXO :* 

Okay, doakan sis nak final rabu ni TvT Ready lagi ke tidak entahlah nakkkkk. Huhuhuhu. Byeeee! Assalamualaikum! ;)

4 comments:

  1. wuishh jadi moderator! hebat ah kak fadhi boleh buat forum macamni! :D anyway tahniah ok dh lepas assignment forum ni, all the best pulak utk final!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. MasyaAllah. Alhamdulillah Allah permudahkan semua ni.. Huhuhuhu. Heee, thank you Mazni! ><

      Delete
  2. bestnyaaaaaaa debateeeeeeee jadi moderator lagi woot woot!!!! best bestttttt hihi anyway all the best for the finalssssssss <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeeeeee! Alhamdulillah. Thank you qilahhhh :*

      Delete