Once again...

Assalamualaikum! :) Herm, Dah tau pun aku nak update psl apa kan? Haha, yes! Pasal tahun 2013 yang tak lama lagi akan berakhir dan tahun 2014 yg tak lama lagi jugak akan bermula! Okey! Let us review this 2013!
2013 ni memang banyakkkkkkkkkkkkkkk sangat perkara yang berlaku dalam hidup aku! Macam-macam perkara! Yang berlaku dari diri aku sendiri, kawan-kawan, family, orang sekeliling! Memang banyaklah! Dan aku pun sentiasa bersyukur dengan setiap cabaran yang aku hadapi. Sebab setiap perkara itu memang ada hikmahnya. Sama ada kita nampak atau tak je. Banyak sangat yang aku belajar dalam tahun 2013 ni. *Semua tahun pun mcm tu* Tapi sebab 2013 ni aku adalah calon SPM, so lagi banyaklah cabaran yg dihadapikan? Dari segi perasaannya, stressnya, masalah-masalahnya lagi. Hermmmmm. Lagi-lagi dalam perkara belajar dan berkawan. Tahun ni memang byk perkara2 baru yang aku dan kwn2 rapat aku hadapi :') Sedih? Gembira? Takut? Risau? Susah hati? Kecewa? Semua rasalah ada! Tapi entah kenapa jujur aku rasa. Tahun 2013 ni lebih banyak pahitnya dari manisnya :') Tapi tetap Alhamdulillah. *Aku tak tau nak tulis apa lagi. Idea tak datang*
Okey! Untuk 2014 pulak! Herm, bila masuknya 2014 nanti, maka berakhirlah tahun aku sebagai pelajar sekolah! InsyaAllah >< Setiap tahun mestilah ada azam baru kan? Haha. Dan semestinya jugaklah semua orang nak berubah jadi lebih baik ! Sama jugaklah mcm aku. Sentiasa berazam yg terbaik, tapi usaha? Haha, itu yang penting sekali! USAHA. Nak azam banyak2 tapi usaha takde pun tak guna jugakkan? So, apa yang penting! USAHA. DOA. TAWAKAL ;) Trademark biasa rite? But itulah yang kadang2 bukan semua orang boleh lakukan. Kadang2 usaha, tapi tak berdoa. Kadang2 doa bukan main, tapi usaha sikit pun takde. Dan kadang2 dah usaha dan berdoa, tapi masih tidak redha dgn ketentuan Allah. Tak sepenuhnya bergantung harap kepadaNYA :') Belum terlambat lagi untuk kita semua muhasabah diri. Dalami diri sendiri, lihat apa yg kita masih kurang. Iman kita macam mana? Yang penting jangan lupa Allah! Patuhi perintahNYA dan jauhi laranganNYA. InsyaAllah :)
Last but not least, sentiasa bersyukur kerana Allah masih memberi kita nafas utk meneruskan kehidupan, utk bertaubat sebelum terlambat, utk mengumpul pahala sebanyak yang boleh, utk memantapkan iman dlm diri dan utk menjadi hamba dan khalifahNYA! ALHAMDULILLAH! 
Okeylah! Itu sahaja! Assalamualaikum!

18 comments:

  1. Hai ! Kau leh jadi penceramah motivasi lah fadhi. Hahaha >_< saja nak komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, terima kasih terima kasih. Kan best kalau aku boleh motivasi diri aku sendiri jugak mcm aku motivasi org lain :')

      Delete
    2. yes.. jadi, kau kenalah lawan sifat negatif kau kan ?? actually aku pun bukan okey sangat. cakap je pandai kita nie XP

      Delete
    3. Haha, tu org kata! Salah orang nampak je, tpi salah sendiri? Herm :) Mcm tu jugak bila nk ubah diriiiiii!

      Delete
    4. 'DUSH ! DUSH ! DUSH !' kena batang hidung, perut, muka, kaki, kata2 kau itu. hahahaha XD

      Delete
    5. Haha, sama-samalh kita usaha utk ubah diri :') Saling nasihat-menasihati! Itu namanya ukhuwah! :D Hehe, selamat tahun baru Ieraaaaaaaaaaa! Alhamdulillah! :'D

      Delete
    6. selamat tahun baru jugak fadhiiii... owh aku rasa sweet sangat2 dapat wish nie kat kau. hahahah. godik ! insyaAllah.. aku pun nak berubah jd baik... and lebih pemalu :3

      Delete
    7. Hahahaha. sweet2! xp Haha, InsyaAllah :') Amin! Baguslah jadi pemalu tu! Tapi biar kena tempat yeeeeeeeeee? :3

      Delete
    8. ehhh selama nie aku malu tak bertempat ke ?? hahaha XD kalau kita jauh ke, jangan lupa aku tau !

      Delete
    9. Takkan pernah lupa Iera! Aku takkan pernah lupakan semua yg pernah hadir dalam hidup aku :') Yg dah byk warnakan hidup aku dengan mcm2 warna :'D

      Delete
    10. hhahaha. warna warni pelangi. rasanya pelangi pun kalah dengan warna2 kita nie kan ? hahahaha XD okey~~ dah tade azam nak dapat 9A+ cuma berharap SPM lulus and ada la subjek yg dapat kepujian >_<

      Delete
    11. Haha. yes! Warna yg lawa? Tak lawa? Haha, apa-apa pun terima kasih sangat2 dan alhamdulillah! Haha, Iera! Doalah byk2 :) Doa seikhlas hati, sepenuhnya memohon kepada Allah! InsyaAllah! Then, sentiasa ubah diri! Muhasabah!

      Delete
    12. hahaha. okey fadhi ! insyaAllah... hehehe :D rindu 2013 :')

      Delete
    13. Haha, yes :') But jujur aku lagi rindu 2012! Hehe, tak kisahlah! Semua kau rinduuuuuuuuuuuuuuuuu :'D

      Delete
    14. hahha. mana2 pun, dh jadi kenangan. skg move on je lahh .. hahaha :D

      Delete
  2. Selamat tahun baru masihi 2014 cik belog.. singgah malam ^^

    ReplyDelete