INSECURE

Assalamualaikum earthling! ;p What's up?! Hahahaha, okay let's straight to the point jelah kan? What to talk about? :) Yeahhh, I N S E C U R E ! Of course ramai pernah guna perkataan ni kan? Haaa, tapi apa makna sebenar-benarnya perkataan INSECURE ni eh? :3


Nak katanya memang ramailah yg suka guna perkataan INSECURE ni kan. Majoritinya ramai yg suka insecure bila dyorang tgk someone yg lawa ke hensem ke cantik ke comel ke smart ke bergaya ke drpd diri mereka. Hahahahaha. Selain tu, mesti ada jgk yg pernah rasa insecure dgn kekayaan org lain? Kebahagiaan org lain? Apa yg dimiliki org lain? Kelebihan org lain? Boleh jugak dikatakan "jealous tapi dalam keadaan senyap" Hahaha, mcm mana tu? Alaaaa, maksudnya kita rasa jeles, or (kagum?) dgn apa yg org lain ada. Then, kita pun rasa kenapalah aku takde jugak benda tu, knplalah aku tak miliki tu semua? Tapi takdelah kita pergi buat apa-2 pulak dgn org tu. Just fikir sendiri-2 jelah kan. Haaa, mesti ramai pernah rasa kan?

Aku pun, byk kali gaklah rasa insecure ni. Bila tgk org lawa, boleh travel sana sini, dpt apa yg dia nak, tgk blogger-2 pandai main dgn coding, edit mcm-2, blog lawa-2 (Ehhhh) Siapa tak rasa jeleskan? Haha. Tapi nak buat apa pun tak boleh jgk, boleh tgk jelah ;p Biasalah tu, manusia mana pernah puas. Kalau boleh mmg semua benda kita nak. Kalaulah poket doraemon tu wujud, agak-agak mcm mana eh? Hahahaha, nak cerita psl kalau sampai bila pun tak habis. Yg penting usaha tu. Jangan asyik nak berkalau je. Huhu. 

Perasan tak? Kadang tu sbnrnya, kita je yg rasa orang lain nampak sempurna, bahagia, dpt apa yg mereka nak dan rasa diri kita ni mcm tak (bertuah?) Alaaa, mcm mana nak ckp eh? Kita rasa sedihlah, rasa asal aku tak dpt mcm tu jgk... Haaaa, lebih kuranglah.... Tpi dlm kita tak sedar tu, sbnrnya mmg ada nikmat yg Allah bg dkt kita, tp mungkin takde dkt org lain. (Ya tau, ayat biasa dgr. Tp berapa ramai yg ambil kisah?) Kalau ada kekurangan dkt kita, mesti ada kelebihannya dkt tmpt lain. Allah tu tak kejam, malah dia sgt mengasihi makhluk-makhluknya. Kdg kita je yg menzalimi diri kita sendiri. Kita sesakkan fikiran kita, perasaan kita dgn rasa tak confident, tak puas hati, sedih, asyik dok tgk kelebihan org lain sampai lupa apa yg kita ada dan paling parah boleh bawa kepada rasa tidak bersyukur. Nauzubillahhiminzalik... 




فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?
Manusia hidup saling lengkap-melengkapi, tiada manusia yg boleh hidup sorang-2 dkt dunia ni.
"Dan orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah SWT dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberikan rahmat oleh Allah SWT. Sesunggunya Allah SWT Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." (al-Taubah: 71)
Korg rasa ada ke? Kalau ada mmg susahlah hidup dia. Allah pun menyuruh kita utk bersaudara dan menjaga hubungan sesama manusia.
 “Sesungguhnya orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu, dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.”
Apa-apa pun, manusia ni tak sempurna. Jadi apa yg kita boleh buat adalah, sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada, dan usaha untuk apa yg kita inginkan! Fighting! *Sama-sama peringatan untuk diri sendiri juga!*

Aku bersyukur, walaupun tidak diberikan kehidupan yg mewah, tp aku ada ibu bapa yg sentiasa mengingatkan tentang akhirat, dan sentiasa menjaga anak-anaknya. Dikurniakan adik-beradik yg ramai utk menghilangkan bosan, dan kehidupan yg baik secara bersederhana :) Alhamdulillah!

Okaylah! Assalamualaikum! ^^

2 comments:

  1. leya pun rasa sangat insecure bila tengok orang pi travel. Sob sob.

    ReplyDelete