Rendah diri?

Assalamualaikum! Esok, hari jumaat 11/1215 cuti Hari Keputeraan Sultan Selangor! Jadi kita yg belajar dkt selangor ni dptlah cutikannnn >< Apa lagiiii, rumah dekat ofkoslah balik. Tiap minggu pun mmg balik. Hahahaha. Okay, bkn itu yg aku nak cerita. Tp psl siang td. Knp dgn siang td? Hahhhhh, siang tadi aku ada kelas. Tu je nak ckp. Hehe, takdelah. Nak ceritanya sem ni aku ada amek subjek pengucapan awam atau public speaking! So, ptg td adalah kelasnya. Mmg dlm kelas ni cara belajarnya adalah dgn bercakap di hadapan khalayak ramai which is bdk kelas aku sendirilah. So, td dpt dahlah satu asg. Tp asg takde markah lagilah, just lect nak tgk kitorg boleh bercakap di depan atau tak.

Apa tugasan kitorg? So, kitorg kena pilih nak jadi apa selain dri manusia kalau diberi peluang. Tapi benda yg kitorg pilih tu, kenalah ada ciri-2 yg sama mcm ciri-2 diri sendiri sebagai manusia. So, adalah yg pilih kereta, matahari, tayar, payung. N aku pilih burung. Sbbnya? Takpelah, xyah cerita. Sbb bukan itu fokus aku mlm ni. Huhu
Jadinya, aku kan ambil kursus qs dan komunikasi. Jadi, bdk-2 kelas aku ni majoritinya siqhah-2 dan hebat-2lah dlm ilmu agama lagi-2 lelaki. Walaupun x hebat mana, tp adalah ayat-2 quran yg dihafaznya, hadis-2 nabi, kata-2 ulama' yg boleh digunakan bila bercakap. Dan disitu adanya aku yg biasa-biasa je. Bukan biasa sikit tapi banyak. Banyak kurangnyaaaaaa T.T Serious, rasa rendah diri sgt dgn budak-2 kelas, bdk-2 qs yg lain. Yg power2 ayat quran di dada, hadis nabi, bahasa arab takyah ckplahh, gempak habis. MasyaAllah.... 
Sbb ni subjek pengucapan awam, so kena byk ckp dkt depan-2. Dan sorg-2 pulak tu. Aku kalau kena ckp dkt dpn aku okay je, InsyaAllah. Nervous tu perkara biasalah kan, setiap org merasa. Tapi, alhamdulillah aku bukan jenis yg terlalu neves sgt. Boleh kawal, kira berani gaklah sebenarnya aku ni. Lagi-2 kalau aku dah ready dgn isi nak ckp. Tapi, satu je yg aku kurang yakin bila bercakap dkt dpn ni... Sbb x yakin, aku pun jadi takut. Apa yg aku x yakin? Cakap mmg pandai, tp aku x pandai nak petik ayat-2 quran dri memana, bg hadis nabi ke, atau apa-2 kata hikmahlah yg boleh dijadikan ilmu. Jadinya, aku rasa kecil sgt diri ni dri org lain yg bila bercakap siap fikir psl masa hadapan lg, berckp dgn byk info-2 nasihat, kata-2 muhasabah, dipetik dri ayat-2 quran. MasyaAllah... Apa yg aku takut adalah aku takut apa yg aku ckp, dok bising-2 dkt dpn, tp xde isi yg boleh buat org sedar, muhasabah, or dpt apa-2 info yg baik dan boleh digunakan utk diri. Kiranya, aku rasa mcm aku ni ckp kosong jelah dkt dpn. Takde apa-2 ilmuuuuuu yg boleh diambil :( Haih... serious frust and sedih rasa.
Lagi-2 aku ni dulu sekolah biasa je, mmglah amek aliran agama, tp tak didedahkan mcm mereka-2 yg sekolah agama. Byklah subjek yg aku x belajar mcm dyorg belajar waktu sekolah dulu. Huhu... Tapi takpelah, mungkin itu rezeki mereka, dan Allah dah tentukan takdir aku. Skrg dah tiba pula masanya utk aku belajar semua tu even degree baru nak belajar. Alhamdulillah... (Sesiapa yg ada nasihat utk menaikkan sikit semangat nii, bolehlah share.) Huhuhu :'D
Bila kita merungut, mengeluh, tidak redha dgn ujian yg menimpa kita, maka Allah akan memberi ujian yg sama lagi sampai kita benar-2 sabar dan tabah menghadapi ujian-NYA.

 Assalamualaikum :')

2 comments:

  1. uish kalau saya yg amek subjek tu taktaulah apa jadi kak... memang sampai tak bercakap langsung kot kat depan tu hahaha.
    kalau dia kasi bercakap dlm group takpe jugak, ini sorang2 ><

    bebudak KUIS memang hebat, banyak ilmu :) saya ni lagilah rasa rendah diri.. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu, setiap U ada kehebatannya tersendiri :) Btw, awak hebat dlm bidang awak! Don't have to be rendah diri! Haha (Pandai nasihat org, tp diri sendiri TvT) Cuma akk jelah rasa kurgnya akk dlm bdg akk ni drpd org lain. Huhu...

      Delete